Сутрин – късометражен

Петнайсетгодишно момиче е задържано от полицията в дискотека заради нарушен вечерен час. След като става ясно, че родителите ѝ не могат да я приберат, едно решение извън протокола ще има неочаквани последствия.

„Сутрин“ представя една на пръв поглед обикновена ситуация, преживяна от хиляди млади хора.

С всяка изминала мунута обаче филмът на Неда Морфова ни става все по-симпатичен, защото откриваме в него усет за автентично кино. Всеки един кадър е подбран, героите имат силно изразен език на тялото, уловен благодарение добрата работа на оператора. Студенината на районното управление контрастира с една интимна невинност и неподправена женственост в непълнолетната дама. Нейното бунтарско поведение в по-късен момент прелива в очарование и нежност, гледайки своя “спасител” в лицето на бивш музикант – настоящ полицай. Й той, като нея, носи своя непокорен дух, търсещ пристан на утеха. Линиите на устата, завършващи в искрени усмивки, придават едно усещане за сутрешно безвремие, което не иска да се събуди.

„Сутрин“ постига онова ниво в киното, където усещането за време се губи, проблемите на деня избледняват, започваме да чуваме диханието, стъпките, музиката в слушалките. Значение има единствено какво ще се случи във всяка следваща секунда. Кино.