Оловно сърце – късометражен

Стар тайнствен ритуал. Празен нощен влак. Безкраен плаж на ръба на океана. И едно момиче, което се бори със себе си. Пътуване от страха към себе си, предприето от момичето, което носи сърце от олово във вътрешния джоб на палтото си.

Калина има черно палто. Черно палто, достатъчно обширно отвътре, за да събере тя и затвори съществуването си под качулката му. Цвят, достатъчно шаблонен, за да остане тя незабележима сред хора с по-леки сърца. Сърца, които не тежат и не теглят към ръба, както оловото тегли към дъното. Оловото потъва, защото плътността му е по-голяма от тази на водата. Оловото в нечие сърце вирее, тегли и потъва само дотогава, докогато плътността му не стане по-малка от тази на затворените в сърцето рани. 

На прага на своето душевно безпокойство Калина не може да различи цунами от близването на притихнали вълни в глезените. Тишината в мислите ѝ е недостижима, макар че мистичният ритуал за леене на оловен куршум все още стои във вътрешния джоб на черното палто, за да ѝ напомня да изчиства съзнанието си от самовнушения страх. В пика на паниката Калина изоставя уединението и се осмелява да предаде тежестта си на своята приятелка със слънчевото име Съни и ярко изпъкналия на блудкавия фон червен шал. Със своя последен зов за помощ героинята хвърля оловото на дъното, което скоро ще бъде залято от вода, и за първи път не се свива в собственото си тяло, а разтваря ръце, за да се отпусне върху нечие друго. 

Вижте цялото ревю на Кинематограф ТУК.

В ролите: Анжела Недялкова, Никола Бъговски, Джордан Кинг
Режисьор и сценарист: Слава Дойчева
Оператор: Гео Иванов
Художник: Елена Стоянова
Звук: Валерия Попова